Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 1/2009 den 25/3 2009

 

 

Innehåll:

1. En kommentar till ”Språk för alla – förslag till språklag”
2. Förslag till programförklaring för Språkförsvaret
3. Språkpolicy för Lunds Tekniska Högskola 2009 – 2011
4. Språkfrågorna blir allt viktigare i den offentliga debatten
5. Avbeställning av nyhetsbrevet

(Eventuella hyperlänkar fungerar inte alltid i Yahoo-texten – pröva i så fall Word-bilagan)

I.

EN KOMMENTAR TILL ”SPRÅK FÖR ALLA – FÖRSLAG TILL SPRÅKLAG”

Den 12/3 2009 publicerade regeringen sin proposition ”Språk för alla – förslag till språklag”, varpå Språkförsvaret skickade iväg en kommentar den 13/3. Andra som har kommenterat förslaget till språklag är Eva Bäckstedt och Olle Josephson i Svenska Dagbladet liksom Per Ledin i bloggen ”På svenska” och i ”Dagens Juridik”.

II.

FÖRSLAG TILL PROGRAMFÖRKLARING FÖR SPRÅKFÖRSVARET

Förslaget till programförklaring, som antogs den 11/1 2009, är ett försök att kortfattat sammanfatta Språkförsvarets språkpolitik.

III.

SPRÅKPOLICY FÖR LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 2009 – 2011

Det är inte så många svenska universitet och högskolor, som utarbetat lokala språkplaner. Den senaste är ”Språkpolicy för Lunds Tekniska Högskola 2009 – 2011”, som dessutom är ett genomarbetat och välbalanserat dokument och som borde kunna tjäna som förebild för andra språkplaner.

IV.

SPRÅKFRÅGORNA BLIR ALLT VIKTIGARE I DEN OFFENTLIGA DEBATTEN

EU-kommissionen inbjuder till seminarium om "Språkanvändningen i EU - visioner och verklighet" 21 april i Europahuset, Regeringsgatan 65 i Stockholm. En av punkterna som tas upp är hur svenskan skall klara sig. Språkförsvaret kommer att vara på plats.
 
Veckan därefter, 27 april, ordnas en heldag på Biskops-Arnö med tyngdpunkt på den mellannordiska språkförståelsen med representanter från näringslivet, skolan och politiken, där chefredaktören för Språktidningen, Patrik Hadenius, kommer att fungera som moderator. Den mellannordiska språkförståelsen och grannspråksundervisningen är en av grundpelarna för Språkförsvaret som givetvis kommer att vara på plats.
 
För att följa med i språkdebatten på andra sidan Östersjön rekommenderas den finlandssvenska tankesmedjan Magma. Språkförsvaret samarbetar givetvis över landgränserna. 
 
Terminologi och begrepp inom fackspråken blir nu mera lättåtkomligt med den nyöppnade Rikstermbanken. Infrastrukturministern öppnade nyligen och ser den som ett verktyg mot domänförluster i förhållande till engelskan. Bankerna brukar ju vara frikostiga med bonusar så kanske kan vi räkna in en och annan domänvinst?

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/
E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
             sprakforsvaret@yahoo.se